13 Mayıs 2010 Perşembe

Ağız kokusu (halitozis)


Ağız kokusunun sebepleri ve koku türü:

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Şeker hastalığı (aseton kokusu gibi),
Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),
Açlık, diyet (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri, kötü ağız kokusu olarak yansır).

Yemek kaynaklı kokular:
Sarımsak, soğan, köri, balıklar ve bazı peynir türleri nefesi toksik bir yapıya dönüştürebilmektedir.Bu etki yaklaşık 24 saat sürebilmektedir. Bu durumda önleyici bir takım tedbirler almak mümkündür.
Elma, armut, havuç ve turp da nefes tazelemekte ve temizlemekte etkilidir.
Nane Filizleri
Tarçın veya nane aromalı sakız
Limon, limon şekerleri
Maydanoz
Anason, kakule, kişniş, rezene
Yoğurt

Ağız kokusu ile ilgili tespitler.
Dünyadaki her 4 kişiden 3 tanesi ağız kokusundan şikayetçidir.
Diş fırçalamanın ağız kokusu engelleyici etkisi en çok % 33 tür.
Dil fırçalamanın (dil kazıyıcı kullanmanın)etkisi %42 dir.
Periodontitis değil gingivitis daha fazla ağız kokusu sebebidir.
Diş hekimi tarafından uygulanan diş taşı ve plak temizlemenin ağız kokusu üzerine engelleyici etkisi %26-36 arasındadır.
Tuzlu su, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vs) ağız kokusunu engeller.
Yumurta, peynir ve sistein içeren besinler ağız kokusunu artırır.
Alkol ve sigara ağız kokusunu artırır.
İçinde bazik madde veya alkol bulunan diş macunu, sakız, gargara ağız kokusunu artırır.
Ülkemizde ağız kokusu sebebiyle bir boşanma davası vardır.

Ağız kokusu ve nefes kokusu birbirinden farklı şeyler olup nefes kokusu akciğer kaynaklı problemlere bağlı olarak ortaya çıkar.
*kesin tanı ve tedavi için doktora başvurmak ve muayene olmak gerekmektedir.

kaynak:Dominic P;halitozis,Ggilmore E.T,L. Cowart,Oral Malodor and Altered Chemosen Sation. Rosenberg M;First International Workshop on oral Malodor, wikipedia.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder