19 Eylül 2010 Pazar

Göz Fırlaklığı (Egzoftalmi)

Göz Fırlaklığı (Egzoftalmi)

Göz yuvarlağının anormal oranda göz çukurlarından dışa doğru çıkması, fırlak görünmesidir.Egzoftalmi, göz kürelerinden bir ya da ikisinin öne doğru çıkık olması durumuna verilen addır. Çeşitli etkenler egzoftalmiye neden olabilmektedir. Bilindiği gibi göz küreleri kafatasında orbita denilen göz çukurunun içinde bulunurlar. Göz çukurunun kemik ile kaplı ön kısmı açık bir odacık gibidir. Bu çukurun içinde göz küreleri yağ yastıkçıkları ile beraber bulunurlar. Bu çukurda bulunan dokuların hacminin artması, göz kürelerini dışarı doğru iterek gözlerin fırlak durmasına neden olur.
öz kürelerinin arkasında gelişecek olan ödem, kanama, anevrizma (damar balonlaşması) gibi olaylar da, göz kürelerinin egzoftalmisine, yani dışarı doğru çıkmasına neden olabilir. Gözü hareket ettiren kaslarda gelişecek olan bir kuvvet azalması ya da felç de egzoftalmi yaratacak olan etkenler arasında sayılabilir.

Göz Fırlaklığının Nedenleri


Pek çok nedenden dolayı olabilir. Orbita çukurunun hacminin artması sonucu göz küresi dışarı doğru çıkar. Tedavi için öncelikle nedenleri belirlenmelidir.
n sık neden, Basedow-Graves hastalığı da denilen Hipertiroid yani troid bezinin aşırı tiroid hormonu salgılaması durumudur. Bu hastalığa halk arasında zehirli guatr da denilir. Bu hastalıkta göz kürelerini koruyan yağ yastıkçıklarının şişmesi ve aşırı büyümesi sonucu göz küreleri dışarı doğru fırlaklaşır. Bazen hastalık tedavi edilirse kendiliğinden düzelir. Eğer bu hastalık uzun süre tedavi edilmezse fibrozis yani sertleşme gerçekleşmesi sonucu egzoftalmi kalıcı olabilir.
u rahatsızlık tek taraflı olabildiği gibi, her iki gözü de etkileyebilir. Göz küresi ileri doğru fırlayacakmış gibi durur.
lerlemiş vakalarda göz kapakları tam kapanamadığı için göz kuruması, rüzgarlı havalarda yaşarma ve yanma gibi şikayetler olabilir. Tedavi edilmezse göz korneasında kalıcı hasarlara sebep olabilir.
yrıca yüzde hayret etmiş, sinirlenmiş ifadesi oluşturan fırlak göz görüntüsü, hasta için estetik açıdan rahatsız edicidir. Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkiler.


Göz Fırlaklığı Tedavisi

Egzoftalmi vakalarında uygulanacak tedavi, vakanın özelliklerine göre, dolayısıyla nedenine göre değişir. Sıklıkla göz çukuru orbita içindeki hacmi azaltmaya yönelik girişimler yapılır.
kaynak:istanbulplast.com