13 Mayıs 2010 Perşembe

Mutluluk hormonu Endorfin nedir?


Beyin içinde salgılanan, mutluluğa sebep olan, ani travma ve ağrı durumlarında ağrıyı azaltan, aşırı stres, depresyon hallerinde beyin tarafından salgılanarak ruhsal durumun düzelmesine yardımcı olan bir grup proteinden oluşan hormondur. Morfin kadar güçlü ağrı kesici özelliği vardır.
Mutluluk hormonu olarak da anılır.

Spor yapma ve hergün düzenli egzersiz, temiz hava bol oksijen,kırlarda yürüyüş, aşık olma, gülümseme, olumlu düşünme ve çilek,muz, üzüm, portakal, çikolata, susam, fıstık,dondurma gibi gıdalar vücuttaki endorfin miktarını artırdığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Ağız kokusu (halitozis)


Ağız kokusunun sebepleri ve koku türü:

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Şeker hastalığı (aseton kokusu gibi),
Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),
Açlık, diyet (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri, kötü ağız kokusu olarak yansır).

Yemek kaynaklı kokular:
Sarımsak, soğan, köri, balıklar ve bazı peynir türleri nefesi toksik bir yapıya dönüştürebilmektedir.Bu etki yaklaşık 24 saat sürebilmektedir. Bu durumda önleyici bir takım tedbirler almak mümkündür.
Elma, armut, havuç ve turp da nefes tazelemekte ve temizlemekte etkilidir.
Nane Filizleri
Tarçın veya nane aromalı sakız
Limon, limon şekerleri
Maydanoz
Anason, kakule, kişniş, rezene
Yoğurt

Ağız kokusu ile ilgili tespitler.
Dünyadaki her 4 kişiden 3 tanesi ağız kokusundan şikayetçidir.
Diş fırçalamanın ağız kokusu engelleyici etkisi en çok % 33 tür.
Dil fırçalamanın (dil kazıyıcı kullanmanın)etkisi %42 dir.
Periodontitis değil gingivitis daha fazla ağız kokusu sebebidir.
Diş hekimi tarafından uygulanan diş taşı ve plak temizlemenin ağız kokusu üzerine engelleyici etkisi %26-36 arasındadır.
Tuzlu su, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vs) ağız kokusunu engeller.
Yumurta, peynir ve sistein içeren besinler ağız kokusunu artırır.
Alkol ve sigara ağız kokusunu artırır.
İçinde bazik madde veya alkol bulunan diş macunu, sakız, gargara ağız kokusunu artırır.
Ülkemizde ağız kokusu sebebiyle bir boşanma davası vardır.

Ağız kokusu ve nefes kokusu birbirinden farklı şeyler olup nefes kokusu akciğer kaynaklı problemlere bağlı olarak ortaya çıkar.
*kesin tanı ve tedavi için doktora başvurmak ve muayene olmak gerekmektedir.

kaynak:Dominic P;halitozis,Ggilmore E.T,L. Cowart,Oral Malodor and Altered Chemosen Sation. Rosenberg M;First International Workshop on oral Malodor, wikipedia.

11 Mayıs 2010 Salı

Alzheimer hastalığı, Alzheimera karşı yenmesi gereken 3 meyve;


Günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejenaratif bir hastalıktır. Demansın en sık görülen tipidir.

Çok dikkat çekici, erken semptomlardan biri hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, geçmiş hafızanın korunduğu, hastalığın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla telaffuz edilmeye başlanan küçük unutkanlıkların başlaması şeklindedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında (afazi), beceri gerektiren hareketlerde (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar. Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobuda etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik faktörler suçlanmaktadır. Erken başlangıçlı alzheimer hastaları ve az sayıdaki ailesel vakalarda üç farklı gende dominant mutasyon tespit edilmiştir. Daha sık görülen geç başlangıçlı alzheimer hastalarında ApoE'nin duyarlılık genlerinden biri olduğu doğrulanmıştır. Bu hastalığı Alois Alzheimer bulmuştur.

Alzheimer'a yakalanmamak için antioksidan içeren 3 meyveyi her gün yemek gerekir.İngiltere'de yapılan bir araştırma, antioksidan içeren meyvelerden; elma, muz ve portakal'ın alzheimer ve parkinson gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen ya da yavaşlatan hastalıkları önlediğini ortaya çıkarttı. Çalışmayı yapan Profesör Chang Lee, Batı’da ünlü olan bu 3 meyveyle yapılan günlük dietin stres altındaki bünyelerde sinirleri kontrol edip ve düzenlediğini ifade etti. Aşırı stresin Alzheimer hastalığına neden olduğu düşünülmektedir.
kaynak: wikipedia

Uyku Felci Nedir? Neden Olur?



Uyku Felci Nedir? Neden Olur?

Uyku felci (Halk arasında "kara basan" olarak da bilinir), uyandıktan hemen sonra (hipnopompik felç olarak da bilinir) veya seyrek olarak, uykuya dalmadan hemen önce, bedenin geçici olarak hareket edememesi (felç olması) ile karakterize edilen bir durumdur.

Belirtiler

Uyku felcinin başlıca belirtisi uyanma öncesi veya uyuma öncesi görülen kısmı veya geçici iskelet kası felcidir. Diğer bir deyişle, bir kişinin uykuya dalarken veya uyanırken hareket edememesi veya konuşamaması hissidir. Uyku felci ile birlikte hipnopompik sanrılar olabilir. Bu halüsinasyonlar işitsel, dokunsal ve/veya görsel olabilir. Uyku felci kişi tekrar REM uykusuna dönmeden önce veya tamamen uyanmadan önce birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.

Olası Sebepler

Uyku felci, rüya gören bir kişinin rüyasında yaptığı hareketleri aynen yapmasını engellemek için REM uykusu süresince oluşur. Uyku felcinin fizyolojisi hakkında çok az şey bilinir. Bununla birlikte, uyku felcinin beynin pons bölgesindeki motor nöronların post-sinaptik inhibisyonu ile bağlantılı olduğu önerilmektedir. Özellikle, düşük seviye melatonin kasların uyarılmasını engelleyecek şekilde sinirlerdeki depolarizasyon akımı durdurabilir, ve rüyada yaşanan eylemin gerçekte yaşanmamasını sağlayabilir (mesela, rüyasında koştuğunu gören bir kişinin gerçekte koşmasını engellemek gibi).

Ayrıca, bu düzensizliği yaşayanlar ve narkolepsiden muzdarip olanlar arasında belirgin bir ilişki vardır. Fakat, değişik çalışmalar çoğu insanın hayatlarında en az bir kez uyku felci yaşadığını göstermektedir.

Bazıları, değişik faktörlerin uyku felci ve halüsansyonların yaşanma olasılığını arttırdığını rapor etmişlerdir. Bunlar :

* Sırtüstü yatmak
* Düzensiz uyuma saatleri; şekerlemeler, çok veya az uyumak
* Fazla stres
* Ani çevre/yaşam tarzı değişiklikleri
* Olaydan hemen önce görülen berrak rüya. Ayrıca berrak rüya durumuna girebilmek için kullanılan bilinçli indüksiyon yaygın bir yöntemdir. WILD olarak da bilinir.
* Yapay uyku yardımcıları ve antihistaminler.
* Uyku öncesi açlık.

*Kaynak: Wikipedia

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Elma kabuğundaki triterpenoidler


Elma kabuğunda bulunan triterpenodiler!!!

Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği, laboratuar ve bilimsel çalışmalarda birçok kez kanıtlanan triterpenodi denilen maddeler elma kabuğunda bol miktarda bulunuyor.

Kanserin, özellikle de karaciğer, kalın bağırsak ve meme kanserinin oluşmasını engelleyen triterpenoidlerden faydalanmak için elmanın kabuğunu soymadan yemek gerekiyor.